D A R K   -   S K Y   C R O A T I A   - - -   C I E L O   B U I O   -   C R O A Z I A   - - -   T A M N O   N E B O   -   H O R V A Š K A

Novosti

E-savjetovanje o nacrtu pravilnika


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 23. travnja 20230. godine na e-savjetovanje uputilo Nacrt pravilnika iz članka 9. Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (Narodne novine, broj 14/19) odnosno Nacrt Prijedloga pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. U e-savjetovanje se možete uključiti na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=14028 do 23. svibnja 2020. godine.
COVID-19 - POZIV NA GAŠENJE RASVJETE


Hrvatski astronomski savez i Naše nebo – Udruga za zaštitu noćnog neba

POZIVAJU NA GAŠENJE RASVJETE

Obzirom da su jučer stupile na snagu strože mjere zaštite od širenja korona virusa radi kojih trgovine, trgovački centri, restorani, ugostiteljski objekti i druge uslužne djelatnosti neće raditi sljedećih 30 dana pozivamo sve koji su svoje objekte morali zatvoriti da ugase rasvjetu u objektima koji ne rade, a osobito u izlozima. Naime, na ovaj način će se uštediti energija, novac i smanjiti svjetlosno onečišćenje u vremenu kada nam rasvjeta nije potrebna radi ekonomske neaktivnosti. Potičemo svih da razmišljaju o štednji u vremenu ekonomske neaktivnosti i na blagotvorne učinke koje ta štednja može imati na prirodni okoliš. Svi smo svjedoci da ova pandemija uzrokuje teške reperkusije na naše živote i ekonomiju, ali istovremeno radi naše smanjene aktivnosti pozivne učinke na čistoću i kvalitetu zraka, vode i općenito prirodni okoliš. Stoga, budimo odgovorni, štedimo energiju i novac te čuvajmo prirodu i ugasimo svu nepotrebnu rasvjetu u objektima koji trenutno ne rade.

Poziv Vladi i Stožeru civilne zaštite

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Krizni stožer civilne zaštite da razmisle o mjeri uvođenja svjetlostaja od ponoći do jutra (gašenje javne rasvjete, rasvjete na autoputevima osim na benzinskim postajama i odmorištima, a osobito gašenje rasvjete na otvorenim igralištima koja su nažalost postala okupljališta) koja će imati sljedeće učinke:

- smanjenje izlaženja i kretanja građana od ponoći do jutra što će dodatno poboljšati mjere zaštite od širenja korona virusa;
- štednju energije i proračunskih sredstava u trenutku kada je izvjestan značajan pritisak na proračun radi smanjene ekonomske aktivnosti;
- blagotvorno će djelovati na prirodni okoliš radi privremenog značajnog smanjenja emisija po pitanju svjetlosnog onečišćenja.

Svi smo svjedoci da naša smanjena aktivnost uslijed ove pandemije pozitivno djeluje na prirodni okoliš te da se kakvoća zraka i vode u vrlo kratkom vremenu značajno poboljšala osobito u visokoindustrijaliziranim područjima, područjima velike napučenosti i velike aktivnosti cestovnog i drugog prometa. Promatrajmo ovu krizu i sa stanovišta da je ovo prilika da Zemlji damo vrijeme da se odmori i da nas nakon završetka ove krize, kad izađemo iz svojih domova, dočeka čišći zrak, voda i očuvaniji prirodni okoliš.
Petrova gora – prvi međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj


Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA). Petrova Gora je postala prvi i jedini takav park u Hrvatskoj. Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg prostire kroz dvije županije (Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija) i tri općine (Vojnić, Gvozd i Topusko). Značajnim krajobrazom upravljaju Javna ustanova „Natura Viva" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije te Hrvatske šume kao pravna osoba koja gospodari šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH na tom području.

Pokretač i nositelj procesa prijave značajnog krajobraza Međunarodnim parkom tamnog neba je Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba. Proglašenje parka tamnog neba podrazumijevalo je međusobnu podršku navedenih ustanova i općina s ciljem smanjenja svjetlosnog onečišćenja na području parka i okolice.

Nadamo se da će proglašenje parka tamnog neba osvijestiti važnost očuvanja tamnog neba ne samo kao turističkog potencijala, već i zbog zaštite ljudskog zdravlja i cijelog ekosustava koji je tijekom stotina milijuna godina evoluirao uz prirodnu izmjenu dana i noći.

Više o proglašenju Petrove gore međunarodnim parkom tamnog neba možete pročitati klikom ovdje.


Slijedeća stranica | Sve vijesti