D A R K   -   S K Y   C R O A T I A   - - -   C I E L O   B U I O   -   C R O A Z I A   - - -   T A M N O   N E B O   -   H O R V A Š K A

Novosti

Hrvatska dobila delegata u Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba


Odlukom Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (Dark-Sky International) glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević imenovan je stalnim delegatom ove međunarodne organizacije za područje Hrvatske. Hrvatska je ovime dobila stalnog predstavnika u ovoj međunarodnoj organizaciji, a Dark-Sky International svog stalnog predstavnika na terenu. Božičević je do sada bio član mreže advokata ove međunarodne organizacije i sada je imenovan na najvišu nacionalnu predstavničku funkciju. Jačanjem suradnje Hrvatskog astronomskog saveza i Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba očekuje se još aktivniji rad na zaštiti Hrvatskog zvjezdanog neba te zaštiti posebnih područja odnosno zaštite pojedinih područja kao Međunarodnih parkova tamnog neba (IDSP) ili Međunarodnih zajednica tamnog neba (IDSC).
https://darksky.org/who-we-are/delegates/
Suspendiran status prvom Hrvatskom međunarodnom parku tamnog neba


Početkom godine Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) suspendirala je status prvom Hrvatskom međunarodnom parku tamnog neba značajnom krajobrazu Petrova Gora – Biljeg. Značajni krajobraz Petrova Gora – Biljeg je prvi u Hrvatskoj dobio status Međunarodnog parka tamnog neba 2019. godine nakon dugotrajnog i mukotrpnog rada članova Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba pod vodstvom Borisa Štromara. Malo nakon proglašenja odnosno certificiranja prvog međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj, na Petrovu Goru dolazi državna tvrtka Odašiljači i veze te postavlja velebni komunikacijski toranj sa jakim signalizacijskim svjetlima na vrhu tornja koja ometaju astronomska motrenja i tamu u tek proglašenom međunarodnom parku tamnog neba. Astronomsko društvo Beskraj, Hrvatski astronomski savez i članice saveza pokušavaju objasniti da je ta rasvjetna tijela potrebno ukloniti, ali bezuspješno pa Astronomsko društvo Beskraj obustavlja provedbu daljnjih aktivnosti na području Petrove Gore i umjesto tradicionalnog Petrova Gora Star Pary-ja odlazi u Liku i počinje s organizacijom Lika Star Party-ja.

Nakon za astronomsku zajednicu sramotnih pisama koje su u listopadu 2021. godine Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba uputili čelnici Općine Vojnić i Turističke zajednice Općine Vojnić u kojima tvrde da hoće više rasvjete, a ne zaštitu noćnog neba, sve aktivnosti vezane za Međunarodni park tamnog neba Petrova Gora – Biljeg su u potpunosti obustavljene. Kako u proteklom razdoblju nije bilo nikakvih aktivnosti, Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba u siječnju ove godine nije dostavljeno obavezno izvješće za 2022. godinu nakon čega je Petrovoj Gori suspendiran status međunarodnog parka tamnog neba, a status će biti trajno dokinut u siječnju 2024. godine ukoliko se situacija ne popravi. Hrvatska je nažalost sa dva međunarodna parka tamnog neba spala na jedan jedini pa je sad Vrani Kamen kraj Daruvara jedini Međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj.

 

Više o proglašenju parka možete pročitati na sljedećoj poveznici:

http://www.ad-beskraj.hr/petrova-gora-prvi-hrvatski-park-tamnog-neba

Sat za planet Zemlju - 25. ožujka 2023. - Gasimo rasvjetu!


U subotu 25. ožujka 2023. diljem svijeta obilježava se Sat za planet Zemlju u svrhu podizanja svijesti o klimatskim promjenama i potrebi za održivim razvojem i racionalnim korištenjem prirodnih resursa i energije. Sat za planet Zemlju je osmišljen tako da se svi mogu uključiti u podizanje svijesti o klimatskim promjenama tako što će u subotu 25. ožujka 2023. od 20:30 do 21:30 na sat vremena ugasiti rasvjetu u kući, na dvorištu, šetnici, trgu, …

Hrvatski astronomski savez i Naše nebo – Udruga za zaštitu noćnog neba ovim putem pozivaju sve gradove i općine da se priključe ovoj akciji i ugase na sat vremena dio javne rasvjete na svom području te da informiraju javnost o tom događaju i prijave događanje na internetskoj stranici ove akcije https://www.earthhour.org.

Pozivamo sve gradove i općine da se priključe ovoj akciji podizanja svijesti o klimatskim promjenama, podrže nastojanja oko očuvanja prirodnog okoliša i održivog razvoja te nastojanja za smanjenje svjetlosnog onečišćenja.

Slijedeća stranica | Sve vijesti